Besplatna dostava iznad 130 €

OBJAŠNJENJE ALLERGIJE

Ne postoji lijek za lateks Tip I alergije. Iako je dobra ideja da se presele u okruženje bez lateksa kako bi se uklonio rizik od negativnih reakcija i da se minimalizira osjetljivost, došlo je do sve većeg broja slučajeva prijavljenih od djelatnika koji su razvili kemijske tipove alergija tipa IV nakon što su napravili promjenu. Važno je razumjeti razliku između uzroka i simptoma lateks i kemijske alergije, tako da možete donijeti pravu odluku za Vas.

Općenito, alergija je pojačana osjetljivost na stranu supstancu (zvanu alergen) koja uzrokuje pretjerano reagiranje obrambenog sustava (imunološki sustav) kada se brani. Normalno, imunološki sustav treba reagirati samo ako štetna tvar, poput bakterija, napada tijelo. Za osobe s alergijama, imunološki sustavi rade prekovremeno i reagiraju čak i kada su prisutne relativno bezopasne tvari, poput kemikalija u rukavicama. Ozbiljnost alergijske reakcije može se razlikovati od blage nelagode do životno ugroženih situacija kao što je anafilaktički šok.

Reakcija na alergene može predstavljati nadraženost ili senzibilizaciju.

LATEX TIP I ALLERGIA: 

Lateksa Tip I je reakcija na ostatke proteina koji se nalaze u prirodnom gumenom lateksu. Reakcija je neposredna, tipično se javlja 5-30 minuta nakon početnog kontakta.

Simptomi: Simptomi mogu varirati od laganih simptoma do životne ugroženosti

Lagani simptomi: Oticanje i crvenilo obično lokalno na mjestu izlaganja, nespecifični simptomi uključuju svrbež i žarenje

Srednji simptomi: Konjuktivitis, rinitis

Jaki simptomi: Anafilaktički šok

KEMIJSKA ALERGIJA TIP IV: KONTAKTNI DERMATITIS

Alergije kemijskog tipa IV su reakcija na specifične alergene kao što su kemijski ostaci iz procesa izrade rukavica (obično poznati kao kemijski akceleratori). 30% zdravstvenih radnika reagira na kožu povezanu s kemijskim alergijama ili osjetljivostima (1,2,3) i drugom je najvećem profesionalnom oštećenju prijavljen OSHA. Obično se događa 6-48 sati nakon početnog kontakta, iako simptomi mogu trajati i do 4 dana.

Simptomi: Simptomi su različiti i mogu varirati od srednjih do reakcije kože koje mogu značajno utjecati na zdravlje djelatnika u poslu kojeg obavljaju.

Neki od simptoma: Crvenila, otekline, pucanje, svrbež, plakanje, suhoća

 

Preporuka:

Smanjite rizik od alergija koristeći rukavice bez stranih supstanci.

Latest Stories